Jump to content

Staatsschuld VS


PC-fre@k
 Share

Recommended Posts

[quote]Keezy (2/1/06 6:21 pm) -- De staatschuld van de VS bedraagt op dit moment $8.191.163.536.208,68[/quote]

Hoeveel is de staatsschuld nu eigenlijk, klopt het wat Keezy zegt en met hoeveel neemt dat gemiddeld toe of af? Zullen ze ooit van die schuld afkomen :s
Link to comment
Share on other sites

Oh. leuk zo'n topic. Ik zou proberen om een uitgebreid antwoord op te geven :):

Het geldbedrag wat ik net in de Shoutbox heb gezet is een schatting van de staatschuld van de VS. Deze schatting is gemaakt door middel van een geldteller op [url="http://www.brillig.com/debt_clock"]deze[/url] website. Op dit moment staat hij zo ongeveer op de 8.200 miljard! Zeer regelmatig stelt men de klok bij, omdat men de schuldgegevens via gegevens kan inzien:

[quote name='website']Q: How accurate is your Debt Clock?

A: As accurate as I can make it! Every business day, the U.S. Treasury department releases new Debt figures for the previous day. I periodically get these figures and use them to adjust the Debt Clock's value so it remains accurate.
I, or rather the CGI code I wrote for the Debt Clock, then calculate the current value of the Debt by a simple linear extrapolation between the recent date's value and the value for the debt about a year previously.[/quote]

Zoals je ook kan lezen op de Engelstalige website, neemt de staatschuld gemiddeld met 2 miljard dollar per dag toe! Per seconde stijgt de schuld 23.000 dollar.

Hoe is het mogelijk dat de VS zo'n hoge staatschuld heeft!?

Op zich is een staatschuld niet zo uniek. Zelfs in Nederland hebben we te maken met een staatschuld. Rijke landen zoals de VS en Nederland hoeven zich geen zorgen te maken. Het unieke aan de staatschuld van de VS op dit moment is, dat het zo hard groeit.

[img]http://www.brillig.com/debt_clock/history.gif[/img]

Je ziet dat de schuld sinds 1970 stijgende is. In deze periode is eigenlijk maar 1 president geweest die de staatschuld aanpakte. Clinton is zijn naam. Na de benoeming van Bush schoot de staatsschuld weer omhoog. Het bestrijden van terrorisme is een kostbare zaak. Verder draaide de economie een paar jaar geleden niet zo lekker. Er is echter 1 kritiekpuntje op de grafiek. De inflatie is niet in de grafiek verwerkt. Vroeger kon je met 1 dollar meer kopen dan nu het geval is. Daarom heeft men deze grafiek gemaakt.

[img]http://www.brillig.com/debt_clock/inflation.gif[/img]

Wat kunnen de gevolgen zijn?

Bush loopt een enorm risico met zo'n staatsschuld. Laat het duidelijk zijn dat zulke leningen nooit goed zijn. Vooral niet nu de VS de grip op de wereldeconomie dreigt te verliezen. Aziatische landen zijn in aantocht. Bergen scholieren worden hoog opgeleid. Het economische zwaartepunt verplaats zich van de VS af riching Azi Edited by Keezy
Link to comment
Share on other sites

en de belastingen zijn ook steeds verder naar beneden gegaan. Het lijkt me dat je niet zomaar 8200 miljard ophoest. Dat klinkt als een 100-jaren plan :s En dat geld, waar mist dat nu dan? Zeg maar als wij een brood kopen dan zijn we dat schuldig aan de bakker want die moet daarvan weer meel kopen.. Ik snap bovendien ook niet waarom ze dan niet zo een begroting maken dat ze iets overhouden. Ik vind dit eigenlijk best een belangrijk punt om op te lossen..

Maar cool dat je het zo goed uitgezocht hebt joh! Bedankt ;)
Link to comment
Share on other sites

De belastingen zijn inderdaad laag in de VS. Dat heeft ook een rol gespeeld, de overheid krijgt minder inkomsten, maar de uitgaven stijgen.

Natuurlijk is het een enorm bedrag. Dat hoest je als land zijne niet zo snel op. Ook niet als je aan het hoofd staat aan de VS. Ik meen dat de VS een rijksbegroting heeft van 2000 miljard. In Nederland houd het met 140 miljard op. Het begrotingstekort wat in de VS is ontstaan komt door oorlogen en ontwikkelingen om de economie een boost te geven. Zelfs voor een land als Nederland is het zeer moeilijk om een begroting te maken die precies rond is. Gelukkig kan onze overheid geen grote tekorten genereren, omdat er een Europese norm is bepaald. (Stabiliteitspact) men mag max 3% ofzo tekort hebben op de begroting.

Voor de VS moet je 4 volle rijksbegrotingen gebruiken om de staatsschuld af te lossen. In nederland is dat ruim 1,5 (We hebben een schuld van 220 miljard.) Per inwoner moeten wij 13750 euro ophoesten, een Amerikaan 37.000 dollar.

Mocht het de komende jaren beter gaan met de begrotingen van de VS, kan men in stappen het geld terugbetalen. Maar het is de vraag of dat gaat lukken.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...