Jump to content

Rellen in Frankrijk


Keezy
 Share

Recommended Posts

Opnieuw honderden auto's in vlammen bij rellen

Uitgegeven: 5 november 2005 22:28
Laatst gewijzigd: 6 november 2005 10:39

PARIJS - Bij rellen in Frankrijk zijn in de nacht van zaterdag op zondag 1300 auto's in vlammen opgegaan, waarvan ruim 550 in de regio Parijs. Dat is vernomen van de politie. Het was de tiende nacht dat het onrustig was in de verloederde Franse voorsteden. De politie heeft 312 arrestaties verricht.

Naast auto's vielen ook weer openbare gebouwen ten prooi aan de vlammen, waaronder twee scholen bij Parijs en winkel- en bedrijfsruimtes.

Helikopters

De autoriteiten zetten zeven helikopters uitgerust met videocamera's in om de voorsteden in de gaten te houden en om daders te identificeren. Drie toestellen worden ingezet in departementen rond de hoofdstad Parijs waar de rellen begonnen.

De andere plaatsen waar helikopters patrouilleren zijn Toulouse in het zuiden, Straatsburg in het oosten, Rennes in het westen en tenslotte rond Lille-Roubaix-Tourcoing in het noorden.

Honkbalknuppels

Naast Parijs en omgeving waren er onder meer ongeregeldheden in Rennes, Rouen, Lille, Lyon, Toulouse, Avignon en Clermond-Ferrand. In Evreux ten westen van de hoofdstad Parijs kwam het volgens ooggetuigen tot een zeer harde confrontatie tussen politie en tientallen jongeren van wie sommigen honkbalknuppels bij zich hadden. Aan beide zijden vielen gewonden.

Standvastig

Minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken voerde vrijdag overleg met de politie over de te gebruiken tactiek tegen de opstandige jongeren. Eerder op die dag kwam het kernkabinet bijeen om te spreken over de toestand. De regering belooft standvastig op te treden tegen het geweld.

Moslimjongeren

In verband met de rellen werd in talrijke voorsteden ten noorden van Parijs het busvervoer onderbroken. Vrijdag hadden onruststokers een molotovcocktail in een volle bus gegooid. De oproer volgt op de dood van twee moslimjongeren die op de vlucht waren voor de politie.

De ouders van het duo riepen zaterdag de relschoppers op tot kalmte. Maar zij eisten ook excuses van de Franse staat voor de politie-inzet vorige week bij een moskee, waarbij traangas werd gebruikt.

BRON NU.NL

--------------------

Zeer ernstige situatie, wat in Parijs is begonnen en nu in heel Frankrijk voorkomt. Laten we hopen dat het geen situatie word a la de stadrellen van 1992 in Los Angeles:

[quote]Een zwarte man, Rodney King, werd door vier blanke politie-agenten in elkaar geschopt bij een verkeerscontrole, maar een amateurfilmer legde het gebeuren op camera vast, waarna de beelden de hele wereld over gingen. Er kwam een proces maar dit was een regelrechte farce en de agenten werden vrijgesproken. Die vrijspraak was de aanleiding voor de uitbarsting van woede en frustratie in de straten van LA en nog een aantal andere grote steden. Het gevolg 59 doden, 2.400 gewonden, 16.900 arrestaties en ongeveer 5.500 gebouwen in vlammen opgegaan.[/quote]
Link to comment
Share on other sites

zoals t nu is kan dat zomaar gebeuren kees, ondenkbaar ist iig niet. zeker niet nu het ook over is geslagen naar andere steden

n avondklok en t leger inzetten lijkt mij nu toch echt wel een noodzakelijke stap
Link to comment
Share on other sites

Onze Zuiderburen beginnen zich ook schrap te zetten:

[b]Franse rellen bedreigen Brussel[/b]


Verschillende afdelingen van de Brusselse politie, zoals de metrobrigade, beslisten gisteren extra personeel uit vakantie terug te roepen. De stijgende vrees voor gelijkaardige rellen als die in Frankrijk vormde de aanleiding om klaar te staan mochten in onze hoofdstad rellen naar Frans model de kop opsteken. Dat was bijvoorbeeld het geval voor verschillende manschappen van de Brusselse metrobrigade.

Een en ander komt er na de vaststelling dat de jongste dagen enkele patrouilles van de politie tijdens interventies of routinecontroles van groepen jongeren te horen kregen dat zij daarmee best konden ophouden, ,,anders breekt in de Brusselse straten dezelfde hel los als in Frankrijk''.

Tot dusver werden dergelijke dreigementen niet echt au s
Link to comment
Share on other sites

Auto's in brand gestoken in Rotterdam

Uitgegeven: 13 november 2005 11:19
Laatst gewijzigd: 13 november 2005 11:23

AMSTERDAM - Een groep jongeren heeft zaterdagnacht in Rotterdam vier auto's in brand gestoken. Elf auto's zijn vernield en er is een brandende vloeistof naar een woning gegooid. Over het motief van de daders wil de politie nog geen uitspraak doen. Een verwijzing naar de onlusten die de Franse steden al dagen teisteren, wijst de politie van de hand.

De vernielingen deden zich voor omstreeks middernacht in de wijk Vreewijk. Drie kwartier later was de rust weer teruggekeerd.

Getuigen attendeerden de politie op de groep jongeren. De politie zette extra mensen in om de daders te arresteren en de rust in de wijk te vergroten. Totnogtoe heeft de politie de daders niet in de kraag kunnen vatten.

NU.NL
Link to comment
Share on other sites

ja t zijn nu nog maar 1195 verbrande auto's per nacht ipv 1200 gister :):
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...