Jump to content

Microsoft bespreekt details Longhorn


D-Eye
 Share

Recommended Posts

[quote]Deze week heeft Microsoft tegenover een aantal leden van de pers een kleine demonstratie gegeven van Windows Longhorn zoals het er nu voorstaat. Een van de vernieuwingen in Longhorn zal zijn dat het vanaf het begin IPv6 zal ondersteunen, zodat de consument naar behoeven kan overstappen van IPv4 naar de nieuwe IP-versie. Dit is een deel van een belangrijk doel van Microsoft voor het nieuwe OS, namelijk dat het een besturingssysteem moet zijn dat de komende tien jaar zal overleven.

Beveiliging en veiligheid

Een van de andere speerpunten van het besturingssysteem is beveiliging en veiligheid; dit wordt onder andere verwezenlijkt door een firewall die in tegenstelling tot die van Windows XP zowel het in- als het uitgaande verkeer regelt. Next-Generation Secure Computing Base, kortweg NGSCB, zal ook een onderdeel zijn van de beveiliging: deze feature maakt het mogelijk om alle data op de computer te versleutelen en de hardware vast te zetten aan de software, zodat bij bijvoorbeeld het verlies van een laptop niemand de informatie op de computer kan bereiken.

De meest opvallende nieuwe veiligheidsverbetering is het feit dat het bij Longhorn niet meer standaard zal zijn dat alle gebruikers administratorrechten hebben. Door een onderliggend virtueel bestandssysteem worden problemen verholpen met applicaties die wel administratorrechten nodig hebben. Daarbij zal Internet Explorer in een virtueel afgesloten ruimte draaien, waardoor het voor kwaadwillende applicaties nog moeilijker wordt om via het internet schade toe te brengen aan de computer.

Mobiele verbeteringen

Op het gebied van mobiele oplossingen zal Longhorn additionele displays ondersteunen, waarop gebruiker bijvoorbeeld hun agenda kunnen bekijken terwijl de laptop is dichtgeklapt. Voor de mobiele sector is het makkelijker gemaakt om randapparatuur in te pluggen, zodat laptops makkelijker kunnen wisselen van netwerken en printers. De verbeterde zoekfunctie lijkt veel op die van het nieuwe Mac OS X Tiger: de zoekresultaten kunnen bewaard worden in virtuele mappen die automatisch geüpdatet wordt en bij de zoekresultaten kunnen steekwoorden worden gevoegd die het zoeken vergemakkelijken. Verder zullen de icons van documenten niet meer het bestandstype weergeven, maar een verkleinde weergave van het bestand. Ook mappen zullen met kleine illustraties weergeven wat ze bevatten.

Server voor een doel

Tevens is de softwaregigant bezig met het verlagen van de operationele kosten van het systeem; dit wordt onder andere bereikt doordat het system minder vaak zal moeten rebooten bij het installeren van updates en door de mogelijkheid tot hot patching. Tenslotte zal het mogelijk zijn om een Longhorn-server in te richten voor een bepaald doel, waardoor de systemen sneller en stabieler worden. Aan het eind van de maand zal Microsoft op WinHEC een pre-betaversie van het besturingssysteem laten zien, die geoptimaliseerd is voor OEM's en softwareverkopers die drivers en applicaties bouwen. De eerste beta van het systeem staat gepland voor rond juli dit jaar, en na een tweede beta zonder datum zal het OS in 2006 op de markt komen. Longhorn zal verschijnen in een 32- en 64bits-variant: details over verschillende versies zijn nog niet bekend.
[i]Bron: tweakers.net[/i]
[/quote]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...