Jump to content

Vaticaan: Toestand Paus ernstig maar stabiel


Keezy
 Share

Recommended Posts

Vaticaan: Paus heeft zeer hoge koorts

Uitgegeven: 31 maart 2005 23:01
Laatst gewijzigd: 31 maart 2005 23:14

ROME - De gezondheid vam paus Johannes Paulus II is donderdag sterk verslechterd. De kerkvorst heeft zeer hoge koorts en een lage bloeddruk. Dat berichtte het Italiaanse persbureau Ansa op gezag van een woordvoerder van het Vaticaan.

Volgens woordvoerder Joaquin Navarro-Valls is een infectie aan de urinewegen de oorzaak van de hoge koorts. Hij zei dat de paus behandeld wordt met antibiotica.

NU.NL

CNN komt nog met nieuws Edited by Keezy
Link to comment
Share on other sites

'k heb echt het id dat de paus al voor de helft kunstmatig in leven wordt gehouden, 't gaat allemaal zo slecht, een hele tijd al en als je nog maar net kan praten. Maar hij 's nog steeds in de running :p
Link to comment
Share on other sites

ROME - De gezondheidssituatie van de paus is zeer ernstig. Dat heeft een woordvoerder van het Vaticaan vrijdag gezegd. Vaticaan-woordvoerder Joaquin Navarro-Valls zei dat de paus donderdag hartproblemen heeft gekregen en een infectie heeft opgelopen.

De paus heeft de heilige communie voor de stervenden gekregen, aldus Navarro-Valls. Hij zei dat de kerkvorst ondanks zijn situatie rustig is. Ook is de paus bij bewustzijn. Hij wil niet naar het ziekenhuis.

De gezondheidstoestand van de paus leek zich in de nacht van donderdag op vrijdag te stabiliseren. Paus Johannes Paulus II reageerde volgens Radio Vaticaan goed op de toegediende antibiotica en "zijn toestand lijkt te zijn gestabiliseerd."

Niet kritiek

Het Poolse persbureau KAI meldde dat het van zeer welingelichte bronnen had vernomen dat de kerkvorst "niet in kritieke toestand verkeerde". De Italiaanse kardinaal Silvestrini onderstreepte evenwel dat de bekendmakingen van het Vaticaan, dat meestal geen alarmerende berichten naar buiten brengt, mogelijk als het voorbereiden van de wereld op het ergste moeten worden gezien.

Sacramenten

Eerder omschreven de behandelende artsen de toestand van de paus als "slecht, zeer slecht". Volgens CNN heeft de paus de laatste sacramenten toegediend gekregen. Hoewel het Vaticaan dat niet wilde bevestigen, is het volgens ingewijden waarschijnlijk dat de paus het heilig oliesel heeft ontvangen gezien zijn hoge leeftijd en zijn slechte gezondheidstoestand. Dat gebeurde ook al nadat hij in 1981 was neergeschoten.

Niet opgenomen

Televisiezender Sky Italia berichtte op gezag van bronnen bij het Vaticaan dat de paus niet zal worden opgenomen in het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Daar heeft hij de de afgelopen twee maanden in totaal 28 dagen doorgebracht. Zijn gezondheid zou echter te broos zijn om hem een derde keer naar de kliniek te vervoeren.

De kerkleider wordt behandeld met antibiotica, aldus Vaticaan-woordvoerder Joaquin Navarro-Valls. Het medisch team van het Vaticaan houdt zijn toestand zeer nauwlettend in de gaten, voegde hij eraan toe.

Griepinfectie

De 84-jarige paus was nog herstellende van een keeloperatie die hij ruim een maand geleden onderging. Toen werd een buisje in zijn keel geplaatst om het ademen te vergemakkelijken. Hij had daar moeite mee als gevolg van een griepinfectie.

Verstek

Tijdens de paasdagen werd al duidelijk dat het niet goed ging met de kerkvorst. Hij verscheen slechts kort voor zijn raam en was niet in staat de paaszegen (urbi et orbi) uit te spreken. Bij alle andere vieringen in de week voor Pasen moest de paus verstek laten gaan.

Sonde

Artsen brachten woensdag een sonde aan waarmee de paus door zijn neus voeding krijgt toegediend. Zijn medewerkers lieten eerder donderdag doorschemeren niet gerust te zijn op een goede afloop. Zij zeiden teleurgesteld te zijn over het langzame herstel van de kerkleider, die bovendien al jaren lijdt aan de ziekte van Parkinson.

bron: nu.nl

---------------------------------------------------------------------------------

Das wel iets erger dan wat ze eerst zeiden... :o
Link to comment
Share on other sites

Vaticaan: toestand paus is [b]kritiek[/b]

De gezondheidstoestand van paus Johannes Paulus II is bijzonder ernstig. Dat zegt het Vaticaan. De paus is nog wel bij bewustzijn, maar hij wil niet meer naar het ziekenhuis worden vervoerd.

Sacramenten
Het Vaticaan heeft bevestigd dat hij de heilige communie voor de stervenden heeft ontvangen. Vanochtend kreeg hij een hartstilstand en een bloedinfectie. Gisteravond ging de toestand van de paus zienderogen achteruit. Hij kreeg opeens zeer hoge koorts.

Infectie
Die werd veroorzaakt door een infectie aan de urinewegen. De paus is al enkele weken erg ziek. Hij kan erg moeilijk ademhalen en niet meer spreken. Ook heeft hij de ziekte van Parkinson.
Link to comment
Share on other sites

t was vannacht iig Breaking News @ CNN :)
"pope john paul II blaa blaa"
is toch korter dan paus johannes paules de tweede :)
Link to comment
Share on other sites

Paus bij bewustzijn

Uitgegeven: 1 april 2005 11:11
Laatst gewijzigd: 1 april 2005 13:02

ROME - De gezondheidstoestand van de paus is ernstig maar stabiel. Dat meldde Vaticaan-woordvoerder Navarro-Valls vrijdagmiddag tijdens een persbijeenkomst. "De paus is helder en bij bewustzijn, maar zijn bloeddruk is instabiel. Ook heeft hij erg veel moeite met ademhalen." Paus Johannes Paulus II sprak vrijdagochtend met zijn staf en voerde overleg met meerdere kardinalen.

Eerder in de ochtend liet een bevriende kardinaal, de Pool Andrzej Maria Deskur, weten dat Paus Johannes Paulus II "op serene wijze" weg sterft. Het Vaticaan weigerde vrijdagochtend echter zo ver te gaan. Een woordvoerder omschreef de situatie van de 84-jarige paus wel als "zeer ernstig". Hij zei de kerkvorst nog te bezoeken waarna aan het begin van de middag een nieuwe mededeling volgt.

Verslechtering

De verslechtering in de gezondheidssituatie trad donderdag in, toen de ene complicatie op de andere volgde. De paus kreeg als gevolg van een urinewegontsteking eerst hoge koorts. Volgens Italiaanse media steeg zijn temperatuur tot 40 graden. De leider van de katholieken reageerde goed op een antibioticumbehandeling, maar werd aan het begin van de avond getroffen door een hartstilstand en een bloedvergiftiging.

's Nachts leek de situatie zich echter te stabiliseren. Vrijdagochtend om 06.00 uur vierde de paus nog de mis en een uur later was hij volgens een woordvoerder "bij bewustzijn, helder en rustig".

Coma

Italiaanse media berichtten halverwege de ochtend dat de kerkleider in coma zou liggen. Het nieuws werd echter direct tegengesproken door het Vaticaan. Een functionaris noemde het bericht "absolute onzin".

Appartement

Artsen behandelen de paus in zijn eigen appartement aan het Sint Pietersplein. Zij respecteren daarmee de wil van de kerkvorst, die niet voor de derde maal dit voorjaar wil worden opgenomen in het Gemelli-ziekenhuis in Rome.

Geestelijken dienden de paus na de hartstilstand om 19.17 uur het laatste oliesel toe. Dat is het katholieke sacrament voor ernstig zieken en stervenden, waarbij zij met gewijde olie worden gezalfd en voor hen wordt gebeden.

Het is de tweede keer dat Johannes Paulus II het sacrament toegediend kreeg. Dat gebeurde ook al nadat de Pool bij een aanslag in 1981 was neergeschoten.

Gemelli-ziekenhuis

De paus, die de Rooms Katholieke Kerk sinds 1978 leidt, heeft de afgelopen twee maanden 28 dagen in het Gemelli-ziekenhuis doorgebracht. Johannes Paulus II was nog herstellende van een keeloperatie die hij ruim een maand geleden onderging. Toen werd een buisje in zijn keel geplaatst om het ademen te vergemakkelijken. Hij had daar moeite mee als gevolg van een griepinfectie.

Paasdagen

Tijdens de paasdagen werd al duidelijk dat het niet goed ging met de kerkvorst. Hij verscheen slechts kort voor zijn raam en was niet in staat de paaszegen (urbi et orbi) uit te spreken. Bij alle andere vieringen in de Goede Week moest de paus verstek laten gaan. Over de hele wereld bidden gelovigen voor de gezondheid van de paus


Gezondheid

Artsen brachten woensdag een sonde aan waarmee de paus door zijn neus voeding krijgt toegediend. Zijn medewerkers lieten eerder donderdag doorschemeren niet gerust te zijn op een goede afloop. Zij zeiden teleurgesteld te zijn over het langzame herstel van de kerkleider, die bovendien al jaren lijdt aan de ziekte van Parkinson.

Gelovigen

Over de hele wereld bidden gelovigen voor de gezondheid van de paus. In Polen bleven de kerken donderdag tot in de late uren open. Op de Filipijnen worden vrijdag speciale missen gehouden.

Bisschoppen in Mexico stelden in een gezamenlijke verklaring dat "de reizende paus klaar is voor de meest belangrijke tocht van zijn pontificaat, de tocht naar het huis van de Heilige Vader". De Mexicaanse senaat hield donderdagavond per ongeluk een minuut stilte, nadat het informatie had gekregen waaruit zou blijken dat de kerkvorst al was overleden.

Politiek partijen

De politieke partijen in Itali
Link to comment
Share on other sites

Jonge.. Ksnap niet dat die paus z'n ambt niet neerlegt.. Alsof hij op deze manier nog iets kan betekenen voor de mensen.. :s Mgoed.. Hij wil natuurlijk bekend staan als de paus die zijn ambt niet afgelegd heeft..  :s Anyway.. Laat hem maar gaan zou 'k zeggen.. Tis wel mooi geweest nu.. Tis gwoon zielig als hij nog verder moet leven..! :o
Link to comment
Share on other sites

en toch vind ik ut n mooie 1 april grap :):
Link to comment
Share on other sites

[quote name='*Mini-Caro*' date='Apr 1 2005, 03:47 PM']Jonge.. Ksnap niet dat die paus z'n ambt niet neerlegt.. Alsof hij op deze manier nog iets kan betekenen voor de mensen.. :s Mgoed.. Hij wil natuurlijk bekend staan als de paus die zijn ambt niet afgelegd heeft..
Link to comment
Share on other sites

dr komt zo n extra journaal bij de NOS dus hij zal inmiddels wel dood zijn..
Link to comment
Share on other sites

ow njah wie weet ist nu wel gebeurd..
Link to comment
Share on other sites

als tie straks echt heen is, dan hebben we de hele dag pausTV @ KRO. net als met claus,juliana en bernhard
althans dat hoorde k

en dan gaan ze nieuwe paus kiezen, iemand suggestie?
misschien iets voor Dhr. T de Graaff. een door het volk gekozen paus :)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...