Jump to content

Tsunami-waarschuwing na zware beving


Keezy
 Share

Recommended Posts

Voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra heeft vanmiddag een zware aardbeving plaatsgevonden. De beving, met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter, trad op langs dezelfde breuklijn als de aardbeving die op Tweede Kerstdag voor de tsunamiramp aan de kusten van de Indische Oceaan zorgde.

De beving van 26 december had een kracht van 9,0. De aardbeving van vandaag vond even na 17:00 uur Nederlandse tijd plaats op zo'n 200 kilometer voor de kust van Sumatra. Het is nog niet bekend of er schade is aangericht. [b]Volgens deskundigen is het mogelijk dat er tsunami's zijn veroorzaakt, maar deze zullen niet zo vernietigend zijn als die van Tweede Kerstdag.[/b] In Thailand nam men het zekere voor het onzekere door een waarschuwing uit te doen gaan.

Dit bericht is om 19.40 uur geupdate.

FOK.NL
Link to comment
Share on other sites

Hoelang zou dat duren voordat ze dat merken dan?
Link to comment
Share on other sites

na een uur weten we het
Amerikaanse geologen waarschuwen voor tsunami's

Uitgegeven: 28 maart 2005 19:28
Laatst gewijzigd: 28 maart 2005 20:20

LONDEN - Een zware aardbeving voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra kan "verwoestende tsunami's" veroorzaken, waarschuwde het Tsunami Alarmeringscentrum voor de Stille Oceaan.

Volgens het Amerikaanse geologische centrum USGC zijn evacuaties van alle kustgebieden op 1000 kilometer van de beving dringend noodzakelijk.


Gevolgen

De beving had zeker een kracht van 8,2 op de schaal van Richter en Japanse geologen schatten de kracht op 8,5 op die schaal. Daarmee valt de beving in de zwaarste categorie. De gevolgen van de beving worden binnen enkele uren zichtbaar. Wanneer de zeebeving vloedgolven heeft veroorzaakt, zijn die volgens geologen binnen drie uur op de dichtstbijzijnde kusten. De beving is volgens de USGS een naschok van de beving op tweede kerstdag, die een kracht van 9,0 op de schaal van Richter had.

Epicentrum

Het epicentrum van de beving lag op ruim 200 kilometer ten westen van de plaats Sibolga op Sumatra en 245 kilometer ten zuidwesten van de stad Medan.

Op het eiland is paniek uitgebroken. De energie is op veel plaatsen uitgevallen.

Thailand

Thailand heeft gewaarschuwd voor grote vloedgolven die de provincies aan de Andamanse Zee grenzen. De beving voor de kust van Sumatra was tot in Bangkok, Singapore en Maleisi Edited by Keezy
Link to comment
Share on other sites

Geen tsunami door beving, wel doden
Meteorologen zeggen dat er geen tekenen zijn van een tsunami na de zware beving bij Sumatra. Eerder werd groot alarm geslagen.

Vrees voor tsunami
Helga van Leur over alarm

Doden
Ondanks het feit dat er geen tsunami is, is het eiland Nias zwaar getroffen door de aardbeving. Er wordt gesproken over 'tientallen doden' door 'honderden' ingestorte huizen en gebouwen.

Waarschuwingen
De beving met een kracht van 8,2 op de Schaal van Richter vond 200 kilometer ten westen van Sumatra plaats. Amerikaanse geologen en het Pacific Tsunami Warning Center waarschuwden direct voor 'verwoestende tsunami's' veroorzaken. Die lijken uit te blijven.

Maatregelen
Aan de kusten in Indonesi
Link to comment
Share on other sites

en d'r is niet zoveel meer om te vernielen, maar daardoor komt het water juist wel verder het land in (als de tsunami daarvoor sterk genoeg zou zijn)

d'r zijn trouwens wel een paar mini-tsunami's gesignaleerd
Link to comment
Share on other sites

nouw ik iig vaak zat hoor :): wel meer ook..
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...