Jump to content

Samir A. blijft zich beroepen op zwijgrecht


Keezy
 Share

Recommended Posts

Samir A. blijft zich beroepen op zwijgrecht

Uitgegeven: 24 februari 2005 10:53
Laatst gewijzigd: 24 februari 2005 11:21

ROTTERDAM - De 18-jarige terreurverdachte Samir A. blijft zich vooralsnog beroepen op zijn zwijgrecht. Donderdagochtend is het proces tegen hem begonnen in de extra beveiligde rechtszaal in Rotterdam. De rechters nemen het strafdossier over hem door, maar A. wil vragen daarover niet beantwoorden.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt A. van de voorbereiding van aanslagen in Nederland op onder meer de Tweede Kamer, de kerncentrale in Borssele, Schiphol, het ministerie van Defensie en het gebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Leidschendam.

Bij doorzoekingen van zijn huis vond de politie plattegronden van deze locaties. Die waren voorzien van aantekeningen over bijvoorbeeld de bewaking van deze objecten en een eventuele noodzaak voor het gebruik van een auto.

telefoongesprekken

Donderdagochtend bleek dat er verschillende telefoongesprekken van Samir vanuit het huis van bewaring zijn afgeluisterd. Uit een gesprek met een andere terreurverdachte, Jason W., zei hij over de plattegronden die de politie vond. "Ik kreeg bijna een hartaanval." Hij gaf volgens justitie ook in een van de gesprekken aan dat hij in de laatste fase van zijn radicaliseringsproces zat en dat het wachten was op het indrukken van de knop. In een ander afgeluisterd gesprek met zijn vrouw noemde hij de beelden van de gijzeling van de school in het Russische Beslan een "groot feest".

Hofstadgroep

De politie deed de doorzoekingen bij hem aanvankelijk voor de mogelijke betrokkenheid van A. bij een overval op een supermarkt. Ook daarvoor moet hij zich in deze rechtszaak verantwoorden. Justitie vermoedt eveneens dat Samir A. deel uitmaakt van de vermeende terreurorganisatie de Hofstadgroep. Daarvoor vervolgt het OM hem in dit proces nog niet, omdat het onderzoek naar deze veronderstelde terreurgroep nog lange tijd gaat duren. Wel blijft deze aanklacht voorlopig boven zijn hoofd hangen.

Justitie heeft nog geen beslissing genomen of Samir A. in een later stadium alsnog voor deze verdenking voor de rechter moet verschijnen. Op dit moment zitten er twaalf verdachten in voorlopige hechtenis wegens hun vermoedelijke betrokkenheid bij de Hofstadgroep.

Aan de vervolging van A. ging een lange weg vooraf. De politie arresteerde hem samen met vier medeverdachten al een keer op 17 oktober 2003, ook wegens vermoedelijke voorbereidingen van terroristische aanslagen. Het OM zag zich toen genoodzaakt deze vijf korte tijd daarna weer vrij te laten wegens gebrek aan bewijs.

Minister Donner van Justitie stelde in december 2003 dat deze vijf mannen ook banden hadden met een man die betrokken was bij de aanslagen op 16 mei 2003 in Casablanca. Bij de terroristische acties op restaurants, een hotel en joodse doelen kwamen toen 45 mensen om.

Tsjetsjeni
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...