Jump to content

Onderzoek: Radiogolven gsm beschadigen DNA


Letzlo
 Share

Recommended Posts

Onderzoek: Radiogolven gsm beschadigen DNA

Radiogolven uit mobiele telefoons kunnen in laboratoriumomstandigheden zorgen voor DNA-schade, zo meldt Reuters. Dit is gebleken uit een onderzoek van de Europese Unie, dat werd uitgevoerd door twaalf onderzoeksgroepen in zeven landen. Hiermee is nog niet bewezen dat mobiele telefoons gezondheidsschade veroorzaken, wel is deze uitslag aanleiding voor verder onderzoek. De teams onderzochten het effect van de gsm-straling op dierlijke en menselijke cellen in een laboratorium. In het lab werden de cellen blootgesteld aan elektromagnetische velden van 0,3 tot 2 Watt per kilo, de straling die uit telefoons komt bevindt zich vaak tussen de 0,5 en 1 Watt per kilo. Na blootstelling aan de straling vertoonde het erfelijk materiaal in de cellen een significante toename van breuken in de DNA-strengen. Deze schade kon niet in alle gevallen door de cel worden hersteld, een deel van de mutaties werd zelfs na celdeling doorgegeven aan de dochtercellen.

Op deze manier kan een hele lijn gemuteerde cellen ontstaan. DNA-mutaties zijn verantwoordelijk voor een aantal ziektes, waaronder kanker. Behalve DNA-schade werden er nog een aantal andere schadelijke effecten op de cellen gemeten. Doordat deze resultaten in een laboratorium zijn gemeten en niet geheel te vergelijken zijn met het dagelijks leven, kunnen de onderzoekers niet zeggen dat het gebruik van mobiele telefoons schadelijk is voor de gezondheid. Wel zeggen zij dat verder onderzoek op proefdieren of menselijke vrijwilligers nodig is en wordt er geadviseerd om bijvoorbeeld een headset te gebruiken, voor de zekerheid.
Link to comment
Share on other sites

ikke? nee hor :)

mar volges Vermeulen kan straling van da spul geen kwaad, want heeft een nog lagere/hogere (kweenie meer welke) frequentie dan gwoon licht, en da kan geen kwaad, dusz.. al zijn dr natuuk nog andere mogelijk schadelijke effecten buiten de straling zei ie dr wel bij

en naja, onvruchtbaar.. maybe wel.. maja, als je belt met telefoon aan je oor blazen je hersenen zichelf op en als je met headset belt en telefoon je broekzak kan je onvruchtbaar worden.. in dat geval ist gwoon bter om geen telefoon te nemen :)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...