Jump to content

JPEG-bug in Windows


Letzlo
 Share

Recommended Posts

[b]Exploits ontdekt voor JPEG-bug in Windows[/b]

Anderhalve week geleden meldden wij al dat er een bug gevonden was in de JPEG-implementatie van recente Windows-versies. Deze bug kan een buffer overrun veroorzaken wanneer hij uitgebuit wordt. Sinds afgelopen woensdag zijn er ook exploits beschikbaar voor deze bug, zo schrijft Computerworld. Via deze exploits kan een kwaadwillende gebruiker volledige controle verkrijgen over een Windows-machine, zo blijkt uit waarschuwingen van antivirusbedrijven en experts op het gebied van internetveiligheid. Uit onderzoek is gebleken dat de twee gepubliceerde exploits beide proof-of-concept-virussen zijn, wat betekent dat ze vooral bedoeld zijn om te laten zien wat echte virussen voor schade kunnen aanrichten als er misbruik wordt gemaakt van de genoemde JPEG-bug. Misbruik maken is overigens geen zaak voor scriptkiddies, zo meent een analist: "er is behoorlijk wat kennis nodig om werkende exploits te maken".

De exploits maken een JPEG-bestand met daarin code om een overflow te veroorzaken in gdiplus.dll. De eerste exploit zal een commandprompt openen, wanneer een besmet JPEG-bestand bekeken wordt via Windows Explorer. De exploitcode kan gemakkelijk aangepast worden zodat er niet alleen een shell geopend wordt, maar ook bepaalde commando's uitgevoerd worden. De tweede exploit zorgt ervoor dat een nieuw beheerdersaccount toegevoegd wordt met de naam 'X'. Dit account kan vervolgens gebruikt worden door kwaadwillenden om allerlei leuke en minder leuke dingen te doen met de betreffende pc. Nieuwe exploits kunnen verspreid worden door corrupte JPEG-afbeeldingen te versturen via e-mail of te serveren op websites. Het is zelfs mogelijk om 'veilige' afbeeldingen dynamisch te besmetten op het moment dat ze door een webserver geserveerd worden.

[b]Bron: www.tweakers.net[/b]

kortom: tis tegenwoordig mogelijk om een jpeg-bestand (een simpel plaatje dus bv) om te toveren in een virus :S: nee lekker..
Link to comment
Share on other sites

zalk maar eens gaan browsen zonder afbeeldingen ;) (is ook meteen een stuk sneller :p)
Link to comment
Share on other sites

naja dan ken je de photo-shoot van PCz ook wel sluiten :p

nee, kmoe zegge, k begrijp weinig van dat technisch geleuter, maar t zal wel loslopen met die zooi denk :)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...