Jump to content

Kazaa raakt zijn koppositie op p2p-markt kwijt


D-Eye
 Share

Recommended Posts

[quote]Woensdag, 22 september 2004 - De laatste drie jaar was Kazaa met afstand het meestgebruikte p2p-programma. Deze tijd is nu voorbij: het eDonkey-netwerk rukt op.
In juli 2000, op de dag dat een Amerikaanse rechtbank een vernietigend oordeel uitsprak over Napster werd door een Nederlands bedrijf Kazaa gepresenteerd. Niet veel later was Kazaa verreweg het meestgebruikte peer-to-peerprogramma uit de geschiedenis. Deze hegemonie lijkt nu definitief verleden tijd.

Op zijn hoogtepunt had het Fasttrack-netwerk waarvan Kazaa gebruikmaakt zo'n 4,5 miljoen internetters die op een bepaald moment een veelvoud aan mp3'tjes met elkaar deelden. Nu zijn dat er met moeite 2,7 miljoen, zo blijkt uit gegevens van Slyck.com. De neergaande trend van de laatste maanden is echter inmiddels gestabiliseerd.

Het concurrerende eDonkey-netwerk is in de tussentijd echter aanzienlijk in populariteit gestegen en zou inmiddels ongeveer evenveel actieve gebruikers hebben. "Voor het eerst zijn er nu momenten dat eDonkey Kazaa achter zich laat als we kijken naar de gebruikersaantallen", zo weet Hans Handgraaf van de Nederlandse p2p-site Museekster.com.

Traag
De cijfers zijn volgens hem wel enigszins vertekend. Handgraaf wijst op de trage downloadsnelheden bij eDonkey. Gebruikers moeten namelijk eerst het nodige krediet opbouwen door middel van uploads voordat zij hogere downloadsnelheden krijgen toegewezen. Handgraaf: "Het is geen uitzondering als het downloaden van een groot bestand dagen in beslag neemt. Dat verklaart voor een deel het hoge aantal gebruikers dat gelijktijdig online is."

Dat is niet het enige verschil tussen het Fasttrack- en het eDonkey-netwerk, waarvan onder meer eMule en Shareaza gebruikmaken. Waar op Fasttrack voornamelijk losse muziekbestanden zijn te vinden, is eDonkey met name geschikt voor films en complete muziekalbums. Dit geldt ook voor het snel in populariteit stijgende Bittorrent.

Bron: webwereld.nl
[/quote]

Hadden we nog niet door! :whistle:
Link to comment
Share on other sites

heb ff shareaza gebruikt maar da vond k gewoon poep

DC++ werkt voortreffelijk en af en toe ene torrent
kheb nu azureus als client, voorlopig werkt t nog formidabel
Link to comment
Share on other sites

[quote name='Letzlo' date='Sep 22 2004, 07:30 PM'] Kazaa vonk altijd wel leuk voor afzonderlijke nummers.. maar kvind nu DC++ wel wa bter :) en bittorrent voor wa grotere bestanden.. en maybe ga ik nog x nieuwsgroepen proberen, maar da week nog nie.. [/quote]
Nieuwsgroepen boven alles :d Dat gebruik ik sinds 1,5 maand. Het werkt echt super! En het is ook nog een ultra snel :d (max. 300 KB/s <-- Max. Chello ;))
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...