Jump to content

Balkenende biedt ontslag kabinet aan


Keezy
 Share

Recommended Posts

Balkenende biedt ontslag kabinet aan

Uitgegeven: 30 juni 2006 09:33
Laatst gewijzigd: 30 juni 2006 13:29

DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende heeft vrijdagmorgen op Paleis Huis ten Bosch koningin Beatrix het ontslag van zijn tweede kabinet aangeboden. Donderdag zegde de Tweede Kamerfractie van D66, een van de drie coalitiepartijen in de regering, het vertrouwen in het kabinet op.

Balkenende bood het ontslag aan van de drie D66-bewindslieden: de ministers Laurens Jan Brinkhorst en Alexander Pechtold en staatssecretaris Medy van der Laan. De overige ministers en staatssecretarissen hebben hun portefeuilles ter beschikking gesteld.


In de tweede helft van de middag ontvangt de koningin waarschijnlijk de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de vice-voorzitter van de Raad van State, zoals gebruikelijk. Daarna komen de fractievoorzitters aan de beurt. Volgens een woordvoerder van de RVD vinden deze bezoeken waarschijnlijk ook deels zaterdag plaats.

Lijmpoging

De overleggen dienen om te besluiten over het vervolg van de kabinetscrisis. Mogelijk wordt een lijmpoging ondernomen of wordt besloten tot een rompkabinet van CDA en VVD, zonder D66. Het is nog niet duidelijk wanneer nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. De partijen zijn hierover verdeeld.

Het tweede kabinet-Balkenende viel donderdag, nadat D66 de steun aan de regering had opgezegd. De kleinste regeringspartij kon er niet mee leven dat het kabinet achter minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) bleef staan in de kwestie-Ayaan Hirsi Ali.

NU.NL
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...