Jump to content

Intel kondigt start dual-coretijdperk aan


Ron@ld
 Share

Recommended Posts

Intel kondigt start dual-coretijdperk aan

Het tijdperk van dual-core processors is vandaag officieel begonnen met de introductie van de dual-core Pentium Extreme Edition 840 samen met de bijbehorende i955XE-chipset. De processor is vanaf vandaag verkrijgbare bij grote OEM’s zoals Alienware, Dell en Velocity Micro. De Pentium Extreme Edition 840 heeft een kloksnelheid van 3,2GHz en is daarmee lager geklokt dan het vorige topmodel van Intel, de Pentium 4 Extreme Edition die zijn werk deed op 3,73GHz. Tevens is de snelheid van de FSB ‘slechts’ 800MHz in plaats van 1066MHz. Hier staat echter tegenover dat de Pentium Extreme Edition 840 over twee cores beschikt en potentieel per kloktik tweemaal zoveel werk kan verzetten.

Intel Pentium Processor Extreme Edition logoDe Pentium Extreme Edition 840 zal de eerste processor zijn van een uitgebreide familie dual-core processors. Binnenkort zal Intel het aanbod dual-core processors uitbreiden met de Pentium D-serie. Deze serie processors krijgt dezelfde kloksnelheid als de Extreme Edition-modellen, maar zal het zonder ingeschakelde HyperThreading moeten doen. Voordeel van de Pentium D-serie is de prijs, waar de Pentium Extreme Edition 840 in duizendtallen 999 dollar kost gaat de Pentium D 840 al voor 530 dollar over de toonbank. De overige specificaties zoals de hoeveelheid cachegeheugen en de FSB-snelheid zijn bij beide processors gelijk. Beide processors zullen ook lager geklokte en goedkopere broertjes krijgen.

In de komende jaren zal het aanbod dual-core processors rap uitgebreid worden. Intel heeft voor praktisch alle processorlijnen plannen om over te stappen naar dual-core. Van notebookprocessors tot en met de processors voor de zware servers, alles gaat meerdere cores bevatten. Intel verwacht dat aan het eind van 2006 meer dan 70 procent van de mobiele- en desktopprocessors meerdere cores zullen bevatten en dat zelfs 85 procent van de serverprocessors meerdere cores zullen bevatten. Ook AMD heeft serieuze plannen om de overstap te maken naar dual-core processors. Verwacht wordt dat het bedrijf deze week nog de eerste dual-core serverprocessors zal introduceren en later dit jaar zullen verschillende desktopmodellen volgen.

Zoals al vermeld heeft de Pentium Extreme Edition 840 een lagere kloksnelheid dan de Pentium 4 Extreme Edition. In benchmarks, gepubliceerd door Intel, blijkt dat dit in verschillende applicaties inderdaad een negatieve invloed heeft op de prestaties. Single-threaded applicaties kunnen geen gebruik maken van de tweede core waardoor de Pentium Extreme Edition 840 logischerwijs slechter scoort dan de Pentium 4 Extreme Edition. Hier staat echter tegenover dat de processor in praktisch alle applicaties die gebruik kunnen maken van de tweede core wel beter presteert. Daarnaast is de verwachting dat applicaties die nu veelal nog single-threaded zijn, zoals games, in de toekomst wel multi-threaded zullen zijn. Tevens bieden meerdere cores ook aanzienlijke voordelen wanneer meerdere applicaties tegelijkertijd worden gebruikt. Desondanks zal een dual-core processor momenteel nog niet voor iedere gebruiker de beste keus zijn.

Bron: [url="http://www.tweakers.net"]www.tweakers.net[/url]

[color=red][b]Post samengevoegd (dubbelpost binnen 5 min)
Ron@ld - [mergetime]1113856382[/mergetime][/b][/color]

[url="http://www.tweakers.net/nieuws/36989"]Hier[/url] vind je nog een benchmark zodat je het verschil een btj kan zien. Edited by Ron@ld
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...