Jump to content

Preview: Nokia 7710 smartphone


D-Eye
 Share

Recommended Posts

Preview: Nokia 7710
[img]http://www.nokia.nl/pics/support/phones/7710_support.jpg[/img]screen.width*0.7) {this.resized=true; this.width=screen.width*0.7; this.alt='Click here to open new window';}" onmouseover="if(this.resized) this.style.cursor='hand';" onclick="if(this.resized) {window.open('http://www.nokia.nl/pics/support/phones/7710_support.jpg');}"  />
[b]Algemeen[/b]
De eerste Nokia-telefoon met aanraakscherm ligt binnenkort in de winkel. Het toestel draait op het nieuwe Series 90 platvorm van Symbian.

[b]Gebruiksgemak [/b]
Nokia staat bekend om zijn gebruiksgemak en intuïtieve menustructuur. Met deze Mediaphone is het echter even wennen. Eerst en vooral mis je een tastbaar toetsenbord en moet je het toestel horizontaal gebruiken. Tijdens het surfen blijkt echter het nut hiervan: je kan een hele webpagina op één scherm bekijken en zo sneller informatie bekijken.

Het menu, dat je opent met dezelfde "Symbian"-toets als die op Series 60 toestellen (Nokia 7610, 6630...), bevat maar liefst 42 items, inclusief een aantal demo-programma’s die mee geleverd zijn op de 128 MB grote MMC-kaart. Desondanks blijft het menu toch duidelijk en overzichtelijk.

Om het gebruiksgemak te verhogen, kan je in- en uitzoomen op het menu. In zijn kleinste toestand krijg je bijna het hele hoofdmenu te zien. Wanneer je de icoontjes vergroot kan je 8 menu-items zien, en helemaal ingezoomd passen er nog 6 op je scherm.

Het scherm dat 65.536 kleuren kan weergeven is van uitstekende kwaliteit. Met zijn 640 x 320 pixels is het scherm haarscherp. Een nadeel is wel dat de achtergrondverlichting het scherm eerder geel dan wit kleurt, wat ons stoorde tijdens het dagelijkse gebruik.

Dit toestel beschikt, zoals elke Nokia, over profielen. Het leuke is dat je standaard vanaf een bepaald uur een ander profiel kan laten selecteren. Je kan ook de gsm-functies uitschakelen met het profiel “Vlucht”, waarna enkel de functies zonder netwerkdekking beschikbaar zijn.

[b]Functionaliteit [/b]
Als vanzelfsprekend ondersteunt de 7710 SMS en MMS, waardoor je zelfgemaakte foto's en filmpjes kan doorsturen naar vrienden. Bij de operatoren geldt echter voor MMS een limiet van 100KB, waardoor een normale foto van de Nokia 7710 -al snel 300KB groot- niet verzonden kan worden.

Het interne geheugen van de Nokia 7710 is 90 MB groot, en daarnaast wordt er nog een MMC-kaartje van 128 MB meegeleverd.

Je kan enorm veel contacten toevoegen in het telefoonboek van de Nokia 7710. Bij elk contactpersoon heb je toegang tot de velden voornaam, achternaam, bedrijf, functie, telefoonnummer, mobielnummer en email. Desgewenst kan de gebruiker nog extra velden toevoegen. Je kan met elke contactpersoon ook een foto associëren, zodat deze op het scherm verschijnt wanneer de persoon je opbelt.

Zoals bijna standaard in alle huidige gsm’s heeft ook deze Nokia een agenda aan boord. Dankzij het grote scherm is het aangenaam werken met deze functie. Aan de linkerkant worden jaar, weken en dagen weergegeven, de rechterkant is voorbehouden aan de afspraken die je voor die dag gemaakt hebt.

Met de Music Player kunnen bestanden in MP3- en AAC-formaat afgespeeld worden. De geluidskwaliteit is verbazingwekkend goed, zelfs beter dan dat van een laptop! Naast de Music Player beschikt het toestel ook over Realplayer, waarmee filmpjes afgespeeld kunnen worden.

De Nokia 7710 beschikt net zoals de Nokia 7610 over een 1-Megapixelcamera. Over de kwaliteit van de foto's zijn we echter niet te spreken, een goede foto trekken is quasi onmogelijk. Er is een lichte vertraging tussen het duwen op de knop en het nemen van de foto, en bij de minste beweging mislukt de foto. Ook wanneer je er wel in slaagt het toestel muisstil te houden, is de kwaliteit niet denderend. Jammer, want voor een Mediaphone is een goede camera toch één van de vereisten. Naast foto’s maken kan je met deze Nokia ook filmpjes opnemen. Deze zijn van redelijke kwaliteit, maar verwacht je niet aan fantastische videobeelden. Er is ruimte voor maximum 1 uur aan videomateriaal

In het onderdeel "Documenten" kan je Word-documenten aanmaken of bekijken. Er zijn verschillende lettertypes aanwezig en alle basisfuncties uit Microsoft Word zijn aanwezig. Ook rekenbladen aanmaken behoort tot de mogelijkheden. Een reeks wiskundige basisfuncties zijn aanwezig, en ook rijen of kolommen bijvoegen of grafieken maken is mogelijk. "Presentaties" is een viewer voor PowerPoint-bestanden. Je kan hier enkel de presentaties bekijken, zelf een presentatie ontwerpen is helaas niet mogelijk.

Bij Bestandsbeheer krijg je toegang tot de hele bestandsstructuur van je gsm-geheugen. Hier kan je ook je geheugenkaart formatteren of er een wachtwoord voor instellen. Naast het Bestandsbeheer kan je ook bestanden Zoeken. Het volstaat om een eenvoudige zoekterm in te geven waarna alle bestanden die daarmee overeen komen getoond worden. Ook zoeken op datum of locatie is mogelijk.

Net zoals bij de Series 60 heeft ook de 7710 een logboek aan boord, waarin alle activiteit van je gsm opgeslagen wordt. Je kan maximum een geschiedenis van 99 dagen bijhouden. Je kan met de Nokia 7710 ook gesprekken opnemen door gebruik te maken van de spraakrecorder. Deze vind je terug in het menu, maar ook via een sneltoets bovenaan het toestel. Je kan de soundclip opslaan in amr of wav formaat.

Spelletjes zoals FullHandCasino en Lemonade Tycoon staan op de meegeleverde MMC-kaart. Ook een Antivirus-programma kan je erop terug vinden, net als applicaties zoals PDF+, Photobase, SlovoEd, Slurp, TimeOut en TypePad. De meeste programma's kan je 3 keer proberen, waarna je verplicht bent te betalen voor het verdere gebruik ervan.


Connectiviteit
Bij een Mediaphone als deze verwacht je voldoende verbindingsmogelijkheden. De 7710 ondersteunt alle gangbare standaarden zoals Infrarood, Bluetooth, WAP en GPRS. Enige misser is het ontbreken van Wireless Lan. Bluetooth werkt goed en het verbinden met de pc verliep zonder problemen. Ook met een Bluetooth headset (Nokia HDW-2) konden we onmiddellijk een verbinding maken. Je kan het toestel ook synchroniseren met je computer. Standaard kan je echter enkel je contacten en je agenda doorsturen, de mogelijkheid om ook documenten te synchroniseren ontbreekt. Nokia heeft ook een datakabel meegeleverd om bestanden over te zetten op de pc.

Surfen met de Opera browser is een echt plezier. Je kan volledige site’s openen en het laden gaat ongelofelijk snel, zelfs sneller dan pakweg een Ipaq 2210 of Nokia 7610. Het surfen gaat via GPRS, jammer dat UMTS nog niet ondersteund wordt. Je kan je POP3 of IMAP4 emails ontvangen op je toestel. Bijlagen zoals Word en Excel-documenten zijn geen probleem voor deze Nokia. Op de MMC-kaart staat een programma “Always-On Mail”. Dit programma zorgt ervoor dat je emails automatisch binnenkomen.

Batterij
Met een Li-Polymer batterij van 1300 mAh kan je bij intensief gebruik een 3 à 4 dagen zonder een oplaadbeurt. Het toestel springt na 2 minuten op spaarstand. Dan komt er een screensaver op het toestel en blokkeren de toetsen. Op de screensaver komen gegevens zoals het uur, de datum, je operator en eventueel Bluetooth, GPRS en toetsenblokkering.


Technische specificaties:
<html>
<body>
<LI>Touchscreen
<LI>Verbinding met het Internet via EGPRS of HSCSD
<LI>Internetbrowser met ondersteuning voor HTML/XHTML en Macromedia Flash 6
<LI>Helder en groot display met 65.536 kleuren
<LI>Megapixelcamera (1152x864)
<LI>E-mail (IMAP4, POP3, SMTP)
<LI>Geïntegreerde handsfree luidspreker & spraakrecorder
<LI>Bluetooth-technologie (inclusief audio)
<LI>Personal Information Management: agenda, contacten, taken enz.
<LI>Word, Sheet en Presentation Viewers; Word & Sheet converter
<LI>Vluchtmodus
<LI>MP3-speler met stereogeluid</LI></UL><SPAN class=smallbody>*Voor sommige diensten is netwerkondersteuning vereist </SPAN>
<P><B class=heading2>Volledige specificaties</B> </P><B class=heading2>Tri-Band werking</B>
<UL class=largebodylist>
<LI>GSM 900/1800/1900
<LI>Automatische omschakeling tussen bands</LI></UL><BR><B class=heading2>Formaat</B>
<UL class=largebodylist>
<LI>Gewicht: 189 g
<LI>Afmetingen: 142.5 cc, 128 x 69.5 x 19 mm </LI></UL><BR><B class=heading2>Scherm en gebruikersinterface</B>
<UL class=largebodylist>
<LI>LCD-display met hoge resolutie
<LI>Groot aanraakdisplay met stylus....
<LI>Display met 640 x 320 pixels en 65.536 kleuren
<LI>Gedeeltelijke displaymodus met 640 x 48 pixels om energie te besparen
<LI>Regelbare helderheid en instelbaar contrast
<LI>Touchscreen , pengestuurde invoer met stilet en/of vinger
<LI>Toetsenbord op het scherm en virtueel nummerblok <BR></LI></UL><BR><B class=heading2>Fysieke toetsen</B>
<UL class=largebodylist>
<LI>Bladertoets (omhoog, omlaag, links, rechts, selecteren)
<LI>Esc-toets
<LI>Desktoets
<LI>Menutoets
<LI>Zoomtoets
<LI>Schakeltoets
<LI>Oproeptoets
<LI>Toets Beëindigen
<LI>Spraaktoets
<LI>Aan-/Uit-toets</LI></UL><BR><B class=heading2>Audio/Visuele mediafuncties</B>
<UL class=largebodylist>
<LI><B>Camera:</B> megapixelresolutie 1152x864 met 2x digitale zoom
<LI><B>Video:</B> QCIF in 17FPS-indeling (afgespeeld op het volledige scherm in 15FPS-indeling); ook afspelen en streamen van MPEG4, H.263 en Real Video 8 
<LI><B>Music:</B> ondersteunt bestandstypes zoals MP3, AAC, RealAudio 7 en 8, WAV, MIDI en AMR. Muziek ordenen met Nokia Audio Manager (NAM) 
<LI><B>Foto's:</B> ondersteunt JPEG, GIF, WBMP, BMP, MBM, PNG, D51TIFF/F en bewegende GIF
<LI><B>Schetsen:</B> Afbeeldingen bewerken (verkleinen, in-/uitzoomen, draaien en kantelen) en je eigen tekeningen maken. Foto's toevoegen aan contacten of versturen (via MMS, e-mail of Bluetooth).  </LI></UL><BR><B class=heading2>Geheugenfuncties </B>
<UL class=largebodylist>
<LI>90 MB RAM beschikbaar voor contacten, berichten, beltonen, foto's, videoclips, PIM en toepassingen
<LI>MMC-kaart (MultiMediaCard) van 128 MB in het verkooppakket
<LI>Toestel ondersteunt MMC-kaarten tot 512 MB.  </LI></UL><BR><B class=heading2>Kenmerkens</B>
<UL class=largebodylist>
<LI><B>PIM:</B> Contacten, uitgebreide agenda (up to 30 entries)
<LI>Tijdelijke profielen  
<LI><B>Kantoortoepassingen:</B> Word, Sheet en MS Powerpoint Viewer; rekenmachine 
<LI>Automatische toetsblokkering
<LI>Alarmklok
<LI>Uitgebreide converter
<LI>Vluchtmodus: alle radioverwante activiteiten uitgeschakeld </LI></UL><BR><B class=heading2>Berichtgeving</B>
<UL class=largebodylist>
<LI><B>Uitwisseling van multimediaberichten:</B> berichten met tekst, foto's, audio en video versturen en ontvangen. Ondersteunt het 3GPP SMIL-profiel, waardoor je korte presentaties kan versturen via MMS. 
<LI><B>E-mail:</B> Toegang tot je professionele en private e-mail-accounts; ondersteuning voor de protocollen SMTP, POP3, IMAP4 en APOP
<LI><B>Tekstberichten:</B> tekstberichten opstellen, versturen, bewerken en ontvangen (SMS). De browser biedt ook ondersteuning voor SMS-labels. Je kan dus SMS-aanvragen versturen vanuit de browser. </LI></UL><BR><B class=heading2>Java™-toepassingen</B>
<UL class=largebodylist>
<LI>Toepassingen en games downloaden (op basis van MIDP 2.0 en CLDC)  </LI></UL><BR><B class=heading2>Beltonen</B>
<UL class=largebodylist>
<LI>Tal van nieuwe, kwaliteitsvolle Nokia beltonen  </LI></UL><BR><B class=heading2>Draadloze connectiviteit</B>
<UL class=largebodylist>
<LI>Pop-Port™-interface
<LI>De telefoon draadloos aansluiten op een compatibele telefoon of een compatibele PC
<LI>Draadloze Bluetooth-technologie voor data- en audioverbindingen
<LI>Over-the-Air beltonen, instellingen en berichten (voor Web-toegangspunt, Web-bladwijzers en SyncML)
<LI>OTA-synchronisatie op afstand met SyncML; lokale synchronisatie met PC via PC Suite  </LI></UL><BR><B class=heading2>Browsen</B>
<UL class=largebodylist>
<LI>HTML- en xHTML-browser; ondersteunt Macromedia Flash 6 en SMS-labels
<LI>Plug-ins downloaden voor je mobiele browser
<LI>OMA DRM - Forward Lock voor inhoudsbescherming </LI></UL><BR><B class=heading2>Gegevensoverdracht</B>
<UL class=largebodylist>
<LI>GPRS en EDGE (multislot klasse 10 (4+2, max. 5) voor grotere up/downloadbandbreedte
<LI>HSCSD (High-Speed Circuit-Switched Data)*
<LI>TCP/IP* </LI></UL><BR><SPAN class=smallbody>*Opgelet: deze diensten vereisen netwerkondersteuning. </SPAN><BR><BR><B class=heading2>Oproepbeheer</B>
<UL class=largebodylist>
<LI><B>Click-to-talk:</B> Eenvoudige nummerinvoer met de touchscreeninterface 
<LI><B>Contacten:</B> Geavanceerde contactdatabase met ondersteuning voor meerdere telefoon- en e-mailgegevens per invoer, evenals ondersteuning voor miniatuurfoto's en groepen 
<LI>Snelkeuze voor nummerinvoer
<LI>Logs: lijsten van gekozen nummer en ontvangen en gemiste oproepen
<LI>Automatisch herhalen
<LI>Spraakgestuurde nummerkeuze
<LI>Inkomende oproep in wacht, oproep in wacht, doorschakelen, tijdsduurteller
<LI>Automatische en manuele netwerkselectie
<LI>Belleridentificatie met foto
<LI>Besloten gebruikersgroep
<LI>Ondersteuning voor vaste nummers, om enkel voorgeprogrammeerde nummers op te bellen
<LI>Conferentiegesprek (met maximum 5 deelnemers) </LI></UL><BR><B class=heading2>Energiebeheer</B>
<BR><BR>
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=398 border=0>
<TBODY>
<TR bgColor=#9a9a9a>
<TD vAlign=top>
<TABLE cellSpacing=1 cellPadding=3 width="100%" bgColor=#9a9a9a border=0>
<TBODY>
<TR bgColor=#cccccc>
<TD vAlign=top width="25%"><SPAN class=heading2>Batterij</SPAN></TD>
<TD vAlign=top align=middle width="25%"><SPAN class=heading2>Spreektijd</SPAN></TD>
<TD vAlign=top align=middle width="25%"><SPAN class=heading2>Stand-by tijd</SPAN></TD>
<TD vAlign=top align=middle width="25%"><SPAN class=heading2>Laadtijd </SPAN></TD></TR>
<TR bgColor=#ffffff>
<TD vAlign=top><SPAN class=smallcell><NOBR>BP-5L (1300 mAh Li-Polymer)</NOBR></SPAN></TD>
<TD vAlign=top align=middle><SPAN class=smallcell>Tot 3,5 - 12 u</SPAN></TD>
<TD vAlign=top align=middle><SPAN class=smallcell>Tot 7 - 9 dagen</SPAN></TD>
<TD vAlign=top align=middle><SPAN class=smallcell>Tot 3 u</SPAN></TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE><BR><B class=heading2>Software</B>
<UL class=largebodylist>
<LI>PC Suite </LI></UL><BR>
</body>
</html>

[i]Bronnen: Nokia.nl en vergelijking.be[/i]
Link to comment
Share on other sites

En toch lijkt mij de 6230 beter en handiger.
Is kleiner, en is te bedienen met 1 hand. 6230i lijkt me nog beterz :d
Link to comment
Share on other sites

[kwoot]De meeste programma's kan je 3 keer proberen, waarna je verplicht bent te betalen voor het verdere gebruik ervan. [/kwoot]
dat vind k echt van die klotezooi altijd :s!

zo! :)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...