Jump to content

Alternate Design Media


Ron@ld
 Share

Recommended Posts

Microsoft  Windows XP Media Center Editie is sinds eind vorig jaar verkrijgbaar op de Nederlandse markt en binnen een paar weken ook in België verkrijgbaar geworden. Opvallend is dat de softwaregigant nog amper op de grote marketingtrom heeft geslagen om meer bekendheid aan het nieuwe besturingssysteem te geven. Alternate verraste ons met de Design Media, een opvallend platte machine op basis van AMD-technologie.

Een nietsvermoedende gebruiker zou kunnen denken dat we hier met een gewone DVD-speler te maken hebben. De ranke behuizing met een hoogte van slechts zes centimeter (inclusief voetjes) en een breedte van 43 centimeter past prima tussen andere audio/ video-apparatuur in het stereo-rack. Het eenvoudige front is gevuld met een notebook DVD-rewriter en een klepje waarachter zich vier USB 2.0 en een M]ini FireWire-aansluiting bevinden. Het front wordt verder nog gevuld met de aan/uitschakelaar die men kunstig heeft weggewerkt onder het centraal geplaatste gedraaide vierkantje. In tegenstelling tot andere speciaal voor gebruik bij het televisietoestel ontworpen Media Center systemen beschikt de Alternate Design Media niet over een display, waarmee je over de status van het Media Center wordt geïnformeerd. Het front is daardoor wel lekker rustig en eenvoudig gebleven.

[img]http://www.hardware.info/images/reviews/000544-00.jpg[/img]screen.width*0.7) {this.resized=true; this.width=screen.width*0.7; this.alt='Click here to open new window';}" onmouseover="if(this.resized) this.style.cursor='hand';" onclick="if(this.resized) {window.open('http://www.hardware.info/images/reviews/000544-00.jpg');}"  />


[b]Veel aansluitingen[/b]

De achterzijde is een stuk drukker, want daar vinden we de bekende computer-aansluitingen. Hier is duidelijk te zien dat dit systeem gewone PC-componenten aan boord heeft en niet net zoals de Paradigit speciaal voor dit doel ontworpen onderdelen. Ons exemplaar dat we van Alternate ontvingen was nog een echt prototype, zo miste het ATX-shield dat het binnenwerk rond de aansluitingen afschermt voor de kwade buitenwereld. Uiteraard is dit probleem bij de productie-exemplaren opgelost. Zoals gezegd: veel aansluitingen aan de achterkant, we vinden ondermeer: 2x PS/2, 4x USB 2.0, Ethernet, FireWire, een parallelle poort, VGA, S-Video uit, Composiet video uit, digitaal audio uit (coaxiaal) en drie analoge audio-aansluitingen. In het midden bevindt zich de aansluitingen van de TV-kaart - in ons geval een AmityII kaart van Hauppauge met 1 tuner aan boord, de iets duurdere uitvoering van deze machine beschikt over een dubbele tuner.

[img]http://www.hardware.info/images/reviews/000544-01.jpg[/img]screen.width*0.7) {this.resized=true; this.width=screen.width*0.7; this.alt='Click here to open new window';}" onmouseover="if(this.resized) this.style.cursor='hand';" onclick="if(this.resized) {window.open('http://www.hardware.info/images/reviews/000544-01.jpg');}"  />


[b]P2: Prestaties[/b]

Je zou denken dat men de specificaties flink heeft moeten drukken om dat allemaal in een compacte behuizing te laten passen, maar dat valt alleszins mee. In het binnenwerk ronkt namelijk een krachtige AMD Athlon 64 3000+, 1 GB werkgeheugen (2x 512 MB MDT DDR400 CL 2.5) en een Samsung 160 GB harde schijf. Een mooie combinatie die samenwerkt via een MSI RS480M2-IL moederbord. Dit moederbord is voorzien van een Socket 939 en is gebaseerd op de ATI Radeon Xpress 200p PCI-Express chipset. De prestaties in PC Mark 2004 zijn goed te noemen.
PCMark 2004 - System 2600
PCMark 2004 - CPU 1450
PCMark 2004 - Memory 1851
PCMark 2004 - Graphics 888
PCMark 2004 - HDD 4057

De uitvoering van de chipset die op dit moederbord is ondergebracht beschikt over een geïntegreerde grafische processor en deze biedt compatibiliteit met de DirectX 9 standaard. De snelheid hiervan is natuurlijk veel minder dan dure losse grafische kaarten, maar voldoet zeker in een toepassing als Media Center. In de onderstaande tabel zijn de grafische prestaties terug te vinden.
3DMark 2001SE 5071
3DMark 2003 1261
3DMark 2005 544

Het binnenwerk is netjes afgewerkt. Opvallend is dat de voedingsadapter niet voorzien is van een stalen behuizing, maar een kunstof omhulsel moet de voeding beschermen als de behuizing is geopend. De voeding van het merk Hiper levert een vermogen van 200 Watt, voldoende voor deze toepassing. Voor de voeding bevindt zich de inbouwruimte voor de harde schijf en de optische drive. De notebook optische drive is de NEC ND-6500, een 8x DVD-brander die tevens geschikt is voor het beschrijven van double layer schijfjes (2,4x). De brander en de harde schijf zijn via een gewone Parallel ATA-interface met het systeem verbonden, de vier Serial ATA-aansluitingen van het MSI-moederbord worden niet benut.

Het binnenwerk van de Alternate Design Media.
[b]
Constructie[/b]

Het moederbord is voorzien van 1x PCI-Express x16, en drie PCI slots. Van al die slots wordt er slechts 1 gebruikt, via een bandkabel-risercard wordt het eerste slot op hoogte gebracht voor de TV-tunerkaart. Doordat men de kaart stevig aan de voorkant heeft vastgeschroefd wordt een redelijke constructie gecreëerd. Het was echter mooier en steviger geweest als men de riser ook nog op een of andere manier verbonden had met de verstevigingsbalk van de behuizing die zich vlak achter de riser bevindt.

Wanneer we aan de slag gaan met het systeem valt direct op dat men een keurige installatie heeft verzorgd. Mocht er tijdens het experimenteren iets mis gaan dan kun je altijd zo nodig terugvallen op de kopie van de installatie die zich in de recovery-partitie op de harde schijf bevindt. Een van de belangrijke punten van een systeem dat je zoals deze Design Media in de huiskamer plaatst is het geluidsniveau, en op dit punt valt dit systeem eerlijk gezegd een beetje tegen. De voor een groot deel uit koper bestaande low-profile fan van Cooler Master doet helaas niet geheel geruisloos zijn werk en maakt veel meer herrie dan de veel duurdere Paradigit Enjoy TV2005. Hoe vervelend je dat vindt moet je natuurlijk zelf bepalen.

[b]Conclusie[/b]

De prijs is een van de aantrekkelijke punten van deze machine, want voor 899 euro heb je al een zeer platte en vrij complete en potente machine in handen en voor 100 euro meer heb je een nog iets sneller model met een dual tuner TV-kaart aan boord. Door de dubbele tuner is de laatste naar onze mening de meest aantrekkelijke. Jammer is wel dat dit apparaat niet muisstil is, maar verder is dit een prima basis voor een mooi Media Center.

Alternate Design Media
AMD Athlon 64 3000+
ATI Radeon Xpress 200p chipset
MSI RS480M2-IL moederbord
1,0 GB (2 x 512 MB) DDR400 geheugen
160 GB Samsung Spinpoint harddisk
Hauppauge Amity 2 TV-tuner kaart
NEC ND-6500 8x DVD+/-R/+/-RW double layer brander
10/100 Mbit/s LAN
6-kanaals geluid
AHEAD Nero 6.0 Express
Power DVD
MS Windows XP MCE 2005
MS XP MCE afstandsbediening
Leverbaar in zilver of zwart
Prijs: 899,-

Alternate Design Media X
AMD Athlon 64 3200+
ATI Radeon Xpress 200p chipset
MSI RS480M2-IL moederbord
1,0 GB (2 x 512 MB) DDR400 geheugen
160 GB Spinpoint harddisk
Dual TV-tuner kaart
NEC ND-6500 8x DVD+/-R/+/-RW double layer brander
10/100 Mbit/s LAN
6-kanaals geluid
AHEAD Nero 6.0 Express
Power DVD
MS Windows XP MCE 2005
MS XP MCE afstandsbediening
Leverbaar in zilver of zwart
Prijs: 999,-

Meer informatie: Alternate, [url="http://www.alternate.nl"]www.alternate.nl[/url]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...